marți, 27 noiembrie 2012

Grecia.Muntele Athos si manastiri din Grecia....

              In vara anului 2011 datorita faptului ca am intalnit varsta de 18 ani si astfel am devenit major parintii mei au hotarat sa imi faca cadou o excursie in Grecia pentru a vizita aceasta tara si intreg cadrul ei natural.Astfel cu ajutorul Pr.Tuscanu Florin am plecat intr-un pelerinaj.In cele ce urmeaza va voi face o scurta prezentare a Muntelui Athos si a manastirilor din Grecia.
            

           Muntele Athos.

                    Muntele Athos sau Atos (în greaca modernă Άγιοv Όρος - Sfântul Munte) este un munte (2.033 m) și o peninsulă (cu lungimea de 60 km și o lățime ce variază între 8 și 12 km, aria totală fiind de 360 km pătrați) în nordul Greciei, în regiunea grecească Macedonia Centrală, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1500 de monahi ortodocși. Regiunea este autonomă din punct de vedere administrativ, alcătuind un stat monastic cu capitala la Kareia, în greacă Καρυες, iar în transcriere cu alfabet latin, Karyes.
                         Accesul pe cale terestră pe teritoriul Republicii Autonome a Sfântului Munte nu este permis. Pe Muntele Athos, nu este permis accesul femeilor.
Intrarea pe Sfântul Munte se face, de regulă, cu feribotul, fie din portul de la Uranopoli, aflat lângă Turnul Bizantin (pentru coasta de vest), fie de la Ierrisos (pentru coasta de est). Înainte de îmbarcare, toți vizitatorii trebuie să fi obținut un diamonētērion, în alfabet grec, Διαμονητήριο, o formă de viză bizantină care este redactată în limba greacă și datată folosind calendarul iulian, fiind semnată de către patru secretari ai unor mănăstiri importante. Se atestă permisiunea de acces pe Sfântul Munte și de cazare în mănăstirile de acolo, pe durata pelerinajului.
Pentru obținerea diamonētērion-ului, clerul Bisericii Ortodoxe trebuie să dețină, în prealabil, permisiunea Patriarhului de la Constantinopol.
    
Lista celor douăzeci de mănăstiri în ordinea ierarhică stabilită:

  • Mănăstirea Marea Lavră (greacă: Μεγίστης Λαύρας)
  • Mănăstirea Vatopedu (greacă: Βατοπαιδίου)
  • Mănăstirea Iviru (greacă: Ιβήρων)
  • Mănăstirea Hilandaru (greacă: Χιλανδαρίου, sârbește: Хиландар)
  • Mănăstirea Dionisiu (greacă: Διονυσίου)
  • Mănăstirea Cutlumuș (greacă: Κουτλουμουσίου)
  • Mănăstirea Pantocrator (greacă: Παντοκράτορος)
  • Mănăstirea Xiropotamu (greacă: Ξηροποτάμου)
  • Mănăstirea Zografu (greacă: Ζωγράφου)
  • Mănăstirea Dochiaru (greacă: Δοχειαρίου)
  • Mănăstirea Caracalu (greacă: Καρακάλλου)
  • Mănăstirea Filoteu (greacă: Φιλοθέου)
  • Mănăstirea Simonos Petras (greacă: Σίμωνος Πέτρας)
  • Mănăstirea Sfântul Pavel (greacă: Αγίου Παύλου)
  • Mănăstirea Stavronichita (greacă: Σταυρονικήτα)
  • Mănăstirea Xenofont (greacă: Ξενοφώντος)
  • Mănăstirea Grigoriu (greacă: Γρηγορίου)
  • Mănăstirea Esfigmenu (greacă: Εσφιγμένου)
  • Mănăstirea Sfântul Pantelimon (greacă: Αγίου Παντελεήμονος)
  • Mănăstirea Constamonitu (greacă: Κωνσταμονίτου)

             Meteorele          

   
                  Pe platoul celei mai inalte dintre stincile Meteore, cu altitudinea de 613m, se afla manastirea cea mai reprezentativa din tot ansamblul, cunoscuta sub numele de Marea Meteora, cu hramul Schimbarea la Fata. Fondatorul acestei manastiri a fost Sfintul Atanasie Meteoritul, venit aici din Muntele Athos. El a intemeiat pe aceasta stinca o mica sihastrie pe care o transforma in 1344 intr-o lavra, vestita pina in zilele noastre. Tot el a inceput constructia Bisericii Schimbarea la Fata, terminata ulterior de Ioasaf si Simeon. Aceasta biserica este cea mai veche si impunatoare din tot ansamblul Meteorelor, iar fresca interioara, de mare calitate artistica, apartine scolii cretane, ajunsa la culme in secolul al XVI-lea. In secolele XVI-XVIII Manastirea numara pina la 300 de monahi si eremiti, fiind o chinovie model. Si in prezent atit biserica mare, paraclisele cit si intreaga incinta sint frumos restaurate si bine intretinute.

                  Pe crestetul ros de intemperii al unei stinci uriase, sta agatata cea mai mica manastire de pe Muntele Meteora, numita Sfintul Nicolae Anapafsas, adica Sfintul Nicolae Odihnitorul. Prima asezare monahala dateaza aici din secolul al XIV-lea. Adevaratul fondator a fost insa Sfintul Dionisie cel Milostiv, la inceputul secolului XVI. Fresca, de mare calitate iconografica, este lucrata in prima jumatate a secolului al XVI-lea de monahul Teofan Cretanul, un exponent de seama al Scolii Cretane de pictura. In prezent, mica manastire mai are doar citiva monahi.

 

 

               Manastirea Rusanu, dupa numele fondatorului ei, se inalta pe o stinca ingusta, aflata in vecinatatea uneia dintre cele mai falnice meteore (vezi si prima imagine din pagina). Este inconjurata de abis de jur-imprejur. Un culoar de beton si un pod suspendat te duc pe crestetul stincii complet izolate, unde se afla manastirea. Prima asezare monahala dateaza din secolul al XV-lea, cind citiva sihastrii se nevoiau aici, primind hrana de jos cu funia. In anul 1545 doi calugari macedoneni, fratii Maxim si Ioasaf, au transformat mica sihastrie in manastire, zidind din piatra actuala biserica, cu hramul Schimbarea la Fata. Fresca a fost lucrata in anul 1561. Majoritatea manuscriselor si documentelor acestei manastiri sint pastrate la Biblioteca Nationala din Atena.

      As dori sa inchei aceasta prezentare cu unul din citatele Parintelui Ioanichie Balan:

              "Ce frumoase locuri de nevointa duhovniceasca ofera monahilor Muntele Meteora! Dar cit sint de asaltate aceste manastiri de turisti din toata lumea! Pentru aceasta multi monahi iubitori de liniste au parasit Meteorele si s-au retras in Muntele Athos, pentru a se putea ruga mai linistiti lui Dumnezeu, ziua si noaptea."

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu